Rezultate si livrabile

Rezultate propuse (informatii publice) Rezultate, livrabile, documente (confidentiale, doar pentru membrii consortiului)
 
     

Rezultate propuse

 •   Efectuarea unei documentări privind modelele de combustie existente pentru a evalua starea actuală a domeniului modelării combustiei, proiectării și experimentării, concentrându-se asupra punctelor forte și slabe ale fiecărui model cu privire la aplicarea lor în modelarea combustiei preamestecate a gazului natural îmbogățit cu hidrogen. Alegerea modelului de combustie și dezvoltarea acestuia. Alegerea celor mai potrivite mecanisme de reacție chimică. Definirea cazurilor de testat. Analiza rezultatelor. Provocarea este de a găsi cele mai bune metodologii pentru obiectivele proiectului.
 •   Determinarea teoretică și experimentală a caracteristicilor combustiei. Concepția și proiectarea standului de încercări a zonei primare de înalta presiune a camerei de ardere a turbomotorului, dotat cu ferestre de cuarț și a unui stand de încercări pentru arzător de joasă presiune. Construcția celor două standuri. Instrumentarea și calibrarea celor două standuri. Determinări experimentale pe cele două standuri folosind metode și aparatura laserometrice de ultima generație cum ar fi PIV (Particle Image Velocity) și LIF (Laser Induced Fluorescence). Simulări CFD pentru cele doua teste folosind software-ul propriu al COMOTI, LEMLES. Corelarea datelor experimentale cu cele din simulările CFD. Cum s-a arătat anterior, studiile efectuate până acum au indicat faptul că îmbogățirea gazului natural cu hidrogen afectează anumite caracteristici cheie ale combustiei turbulente (parțial nestudiate). De exemplu: interacțiunile turbulență – reacții chimice (viteza flăcării turbulente, încrețirea și deformarea deformarea frontului de flacără, difuzia diferențiată, etc.); stabilitatea locală și globală a flăcării (limite de stingere, limite de retur, moduri de stabilitate, modificări termo-acustice); emisii poluante. Provocarea constă în preluarea informațiilor necesare din literatură, sau determinarea experimentală a datelor lipsă, și adaptarea la cazul concret al prezentei propuneri de proiect și dezvoltarea subrutinelor corespunzătoare în codul CFD al COMOTI. De asemenea trebuie dezvoltată o tehnică Laser adecvată domeniului proiectului, inclusiv instalarea pe stand a unor ferestre transparente din cuarț, rezistente la presiune și temperatură și, nu în ultimul rând, de calitate a cuarțului corespunzătoare în ceea ce privește transparența la lumina Laser.
 •   Proiectarea și modelarea CFD a modelului experimental de camerei de ardere. Cercetări tehnologice privind sudura și brazarea de înaltă precizie în vederea realizării modelului experimental de cameră de ardere pentru turbomotor. Realizarea modelului experimental de cameră de ardere, proiectarea și realizarea parțială (în primă fază) a standului de încercări ale modelului experimental de cameră de ardere. Provocarea constă în folosirea și dezvoltarea propriilor cunoștințe și experiență, propriile patente, pentru a proiecta și realiza o nouă camera de ardere, ținând cont de faptul ca fiecare cameră de ardere este unică, iar literatura în acest domeniu (proiectarea de ansamblu si detaliere componente) este quasi închisa și fără informații publice.
 •   Realizarea completă a standului de încercări a modelului experimental de cameră de ardere. Instrumentarea și calibrarea standului experimental. Determinarea caracteristicilor camerei de ardere experimentale. Corelarea datelor experimentale cu cele din simulările numerice.
 •   Reproiectarea modelului experimental de cameră de ardere rezultată în urma analizelor de optimizare, realizarea modificărilor, experimentări finale, concluzii.
 •   Diseminarea rezultatelor proiectului. Activități de comunicare: internet, mese rotunde, sesiuni științifice, etc. Evaluarea ecologică privind tehnologiile cu emisii reduse de carbon. Plan comercial.